Forlatt i en hjelpeløs situasjon midt på Karl Johan!

kent.jpg

Det føles som om alle blikkene er vendt mot meg der jeg vandrer I mitt eget lille univers, det er som om alle fingre peker nedlatende mot meg der jeg forøker å kjempe meg mot mitt mål og det er som om alle står å skratt ler av meg der jeg forsøker å skjule svetten som piler ned over pannen min. Jeg kjenner at blikket begynner å bli uklart, jeg kjenner at blikket mitt flikker frem og tilbake og jeg kjenner at jeg ikke lenger har sjans til å fokusere. Jeg er nødt til å sette meg ned men nærmeste benk er hele 20 meter unna, jeg forsøker å små løpe i håp om å rekke benken men det er for sent..

Jeg kan høre meg selv brøle ut med all min kraft, et brøl som er fylt med frykt, angst og fortvilelse. Nå er alle blikkene rettet mot meg der jeg ligger i fosterstilling midt i gå gaten, nå peker alle finger mot meg og små visker til hverandre og nå står det ungdomsgjenger og skratt ler over mitt håpløse forsøk på å bli kvitt angsten. Jeg har ikke lenger kontroll over min egen kropp og jeg styrer ikke lenger mine handlinger, det er som om jeg ser meg selv utenfra for i mitt hodet hører jeg meg selv bare vakt. Det er summingen som tar overhånd, det er som om jeg tar inn alle lyder og inntrykk på en og samme gang.

kanon.jpg

Jeg er i ferd med å miste det, det siste lille håpet jeg hadde om at jeg igjen skulle klare å fungere i offentligheten. For hver eneste dag som har gått har jeg gått et skritt lenger, jeg har pushet grensene et steg lenger frem og jeg har sånn smått begynt å tro på meg selv igjen. Alt er nå revet i fillebiter, jeg ligger i fosterstilling på Karl Johans gate og det med hele hovedstaden som tilskuere. Jeg forsøker å reise meg, jeg forsøker å få kontroll på alle lydene som trenger seg på men det er ikke mulig å få stoppet dette. Jeg vet det gir seg etter en periode men denne gangen føltes det som en evighet.

Etter en periode gir summingen seg, jeg klarer ikke nå å fange en eneste lyd der jeg ligger i desperasjon etter å komme meg hjem igjen. Jeg ser munnene til personene rundt meg beveger seg, jeg ser blikket til den eldre damen som er kommet til for å hjelpe men jeg klarer ikke kommunisere og ta til meg inntrykkene. Det eneste jeg kan merke nå er hjerteslagene mine, de slår enormt fort og jeg kjenner frykten for hjertestans øker betraktelig. Jeg kjenner pusten min øke i takt med hjerteslagene, jeg kjenner kroppen sliter med å puste og jeg kan se bekymringen i blikkene til menneskene rundt da jeg hiver etter pusten i  et siste tappert forsøk på å få puste.

blomma.jpg

Sakte men sikkert kommer stemmene tilbake, jeg kan igjen høre summingen i det en av tilskuerne sier «Dette er bare nok en narkis som har tatt overdose, vi bare lar han ligge her. Når man klarer å rote til livet sitt på denne måten, kan han bare skylde seg selv». Jeg får lyst til å forsvare meg, jeg får lyst til å kaste meg over denne idioten og jeg får lyst til å stå opp for meg selv og andre i samme situasjon. Det blir derimot med tanken for jeg klarer ikke finne energi til å reise meg, jeg må bare innse at jeg i denne situasjonen var for svak til å stå opp for meg selv.

Jeg hadde gjort alt jeg kunne for å komme tilbake til livet men midt i min terapi time med å bevege meg ute i offentligheten hadde det rammet meg igjen. Jeg hadde fått et angst anfall midt der det ga mest smerte, nemlig ute i offentligheten med alle blikkene og kommentarene jeg forestilte meg kom i min retning. Jeg ble behandlet som en narkoman, kun fordi jeg visste svakhet i offentligheten. Jeg ble oversett da jeg trengte som mest å bli sett, det gjorde vondt og jeg kommer aldri til å glemme denne opplevelsen.

Hvorfor er det slik i Norge at man overser dem som virkelig trenger hjelp, hvorfor er det slik at så fort man trenger hjelp skal fordommene mot forskjellige mennesketyper komme og hvorfor er det ikke sånn at folk ser mennesket som trenger hjelp fremfor å dømme de etter utseende eller oppførsel. Hva om jeg hadde vært en narkoman som hadde tatt overdose, er det da greit å gå videre fordi jeg hadde satt meg i denne situasjonen selv? Det er en selvfølge å hjelpe om en mann faller om med hjertestans, det er en selvfølge å stille opp for de meg kreft så hvorfor skal man ikke støtte de såkalt svake her i samfunnet?

under

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s