Gi oss menn en sjanse!

sjansse

Jeg gleder meg utrolig mye til å bli pappa men jeg må helt ærlig innrømme at jeg ikke aner hva som venter meg. For slik det er i dag kalles fedre «barnevakter» de gangene mor er ute for å riste lett på ny født flesket på byen, men skal vi kalle en spade for en spade er det jo dere vi er «barnevakt» for der dere vakler dere hjemover med en fryktelig variant av en gange på stiletthæler. Jeg vil ikke være «barnevakt» for mitt eget barn, det eneste jeg ønsker er å være en god pappa. Ting har jo forandret seg mye de siste årene, men blir jeg en pappa eller blir jeg kun barnevakten?

For før i tiden var rollene mye klarere enn det de er i dag, da var faren ute og høstet korn, skjøt noen griser og slaktet sauene slik at det kom mat på bordet. Det var fars oppgave og hogge trær og bære veden inn slik at moren kunne putte denne i ovnen for å varme hus og mat. Slik det er i dag derimot kan jeg hogge trær, jeg kan komme med stubben og jeg kan til og med hjelpe mor med å få den i ovnen. Problemet er bare det at det ikke blir verken varmere i huset eller varmere mat, det eneste som skjer ved å gjennomføre den metaforen er flere barn jeg kan være barnevakt for.

pappa

Nå mener ikke jeg at det er slik jeg vil ha det, for jeg har aldri hugget ved i hele mitt liv, det nærmeste jeg har kommet et gevær er en vannpistol når jeg lekte vannkrig i hagen som liten gutt og jeg er alt for redd for dyr til å tørre og slakte dem. Så på den måten er jeg glad det ikke er som i gamledager når det kommer til fordelingen mellom mor og far, på en annen måte er jo en kvinnes plass på kjøkkenet så delvis kan jeg like denne ordningen. Nei da fra spøk til revolver er jeg helt ærlig nysgjerrig på hvordan min rolle som pappa blir, blir jeg en omsorgsfull pappa som kan gi barnet alt det ønsker seg eller vil jeg bli en barnevakt som alle andre fedre der ute.

Målet er så klart og bli den omsorgsfulle pappaen jeg alltid har drømt om å være, men det er ikke så lett og bare ta en rolle slik det er i dag. Mor vil naturlignok være den barnet knytter seg til i starten, det eneste som betyr noe i et barns liv er mor og mammas brystvorter. Dette er nok ikke nødvendigvis bare barnet sitt valg, for veldig mange mødre er ikke veldig flinke til å gi pappaen en sjanse til å lykkes med barnet og ta en rolle. Hvis vi igjen benytter eksempelet med en mor som skal ut på byen med noen venninner så kjenner nok de fleste fedrene seg igjen i denne beskrivelsen jeg nå skal komme med.

kent.jpg

Det starter allerede før mor reiser ut, da skal hun fortelle om temperaturer på flasker, hvordan man skifter bleier og hvilke våtservietter barnet skal tørkes med under bleieskiftet. Når de omsider kommer seg av gårde for å kose seg med sine venninner, jeg gjentar kose seg med sine venninner, ja først da starter telefonterroren. Som en vekkerklokke som slumrer om morgenen ringer hun med 5 minutters intervaller, det er de samme spørsmålene hver eneste gang. Går det bra hjemme? Har barnet sovnet? Har barnet spist? Ja det er uendelige spørsmål som stilles, kanskje er det godt ment men hallo det er jeg som er faren til dette barnet og dette skal jeg klare og fikse alene.

Du kan skjule gråten i bakgrunnen og du kan forsikre henne om at alt går som det skal, allikevel ender det med at hun oppgitt sier «Jeg får bare komme hjem jeg da». Som om hun ringte i fra taxien på vei hjem kan du høre henne tramper opp trappene bare minutter senere, sur som en potte fordi hun MÅTTE komme hjem. Ærlig talt kjære kvinner, dere må gi oss en sjanse til å lykkes, dere må hvert fall ikke være sure for at dere måtte komme hjem fordi det var noe dere selv mente dere måtte. Det hele avsluttes med at hun dagen derpå bekrefter at dette ikke funker og at hun får bare holde seg hjemme resten av årene til barnet er stort.

Mange kjenner seg nok igjen i denne beskrivelsen enten om de vil det eller ikke, det har vært gøy å være tilskuer til dette tidligere men nå må jeg opp med arma og takle dette selv. Jeg er spent og nervøs før vidunderet kommer til verden, det er nok helt naturlig i min situasjon som førstegangsfødende.

under

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s