Helt naturlig med fordommer mot angst

vann

Du er nødt til å bare ta deg litt sammen, du er nødt til å slutte å tenke så mye og du ser jo ikke syk ut engang er kommentarer personer med angst hører i det daglige. Enda verre er det med kommentarer som at du er bare lat, du går kun hjemme og bruker opp våre skattepenger og ikke minst kommentarene om at du er et svakt menneske. Det er nettopp i disse ordene du finner grunnlaget til at folk har fordommer mot angst, for når man sliter med depresjoner og angst er man nettopp det, et svakt menneske.

Med det mener jeg ikke at du er svak som har havnet i denne situasjonen, jeg mener det at du som psykisk syk naturlig nok er svakere mentalt en enn person som lever uten disse plagene. Det er helt naturlig for psykiske sykdommer går nettopp på det mentale, man føler seg ikke god nok, man føler seg mindreverdig og man føler seg blottet for selvtillit. Dette er grunnlaget for at de med psykiske sykdommer møter fordommer i hverdagen, for mennesker er bygget opp på den måten at vi er veldig opptatt av makt og det å fremstå sterke.

alene.jpg

Jeg så en veldig fin video her om dagen som er lagt ut av Svein Harald Røine, her forteller han om dette med mot og makt. Han forteller at så fort to mennesker er i et rom så foregår det en maktkamp dem imellom, det han mente med dette var at det vil alltid være en person i rommet som tar ledelse over praten og på den måten skaffer seg makten i rommet helt ubevisst. Når det så kommer til dette med psykisk syke mennesker er de allerede den svakeste parten, de vil møte motgang og fordommer fra friske mennesker men også fra mennesker som ikke har det så bra og velger å rakke ned på andre for å føle seg bedre.

For det å føle seg sterkere enn andre kan være med på å bygge deg selv opp, hvem vet om det er en som selv sliter med disse sykdommene som kommer med fordommene for å selv føle seg bedre. Alt handler om makt og da er de med psykiske lidelser et enkelt offer for å føle seg bedre selv, jeg sier ikke at det er slik i alle sammenhenger for også foreldre og familie kan komme med slike uttalelser. Hvem av dere har ikke møtt et familie medlem som forteller deg at du bare må komme deg ut litt, forteller deg at det nok bare sitter i hodet eller forteller deg at så ille kan det ikke være.

tenker

Her er det mer snakk om uvitenhet enn det å faktisk ønske å føle seg bedre selv, de har ikke kjent det på kroppen selv og det er ikke mulig å se den psykiske sykdommen på amme måte som en fysisk sykdom eller skade. Har man brukket beinet så ser alle at du har vondt, de skjønner at du ikke kan bli med på turer ut i skogen og de skjønner at ting kan være tyngre og vanskeligere til tider. En psykisk syk derimot er det ikke mulig å se skadene på, så for familie og venner kan det være vanskelig å forstå at du har det vondt, at du ikke kan bli med ut på turer i skog og mark og de skjønner ikke at ting kan være tungt og vanskelig.

Heldigvis finnes det grupper der de med psykiske lidelser kan dele sine frustrasjoner og historier, dessverre er det flere forumer på nett der folk henger ut de psykisk syke personene i samfunnet. Jeg som selv har kjent dette på kroppen kjenner til hvor vondt det kan være, jeg vet at jeg ikke snylter på skattepengene til dere som arbeider, jeg vet at det ikke går på at man er lat og jeg vet at jeg ikke er en svakere person enn dere andre der ute. Ja jeg var i en svak periode i livet, en periode jeg var lett å trykke ned, en periode jeg ikke taklet noe mer motgang men jeg var allikevel en person som alle dere andre der ute.

Jeg som psykisk syk var like følsom som det jeg er i dag, jeg som psykisk syk hadde de samme behovene som det jeg har i dag og jeg som psykisk syk hadde like mye rettigheter som jeg har den dag som frisk. Glem maktspillet og hvis omsorg for dine medmennesker, en vakker dag er det du som ligger i fosterstilling med pustevansker, smerter i bryster og en frykt som spiser deg opp innvendig. Når den dagen kommer vil du ikke reise den reisen alene, da vil du trenge støtte fra dine nærmeste og de fjerne. Så tenk deg om før du uttaler deg om noe du ikke kjenner til, vi er alle mennesker og vi skal overleve denne verden sammen!

under

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s