Se til helvete å få vekk den puppen

kafee.jpg

Det er lørdag formiddag og det kryr av mennesker på Oslo City, blant folkemengden er den nybakte moren «Mari» på shopping med sin lille sønn på 6 måneder. Alle gjøremålene er straks unnagjort og nå gjenstår det bare en kjapp tur innom butikken før de setter seg på trikken hjem igjen, på vei til butikken starter det som skulle vise seg og bli et marerittet for «Mari». Aldri før har hun kjent på denne følelsen, det er som en hel verden har snudd seg i mot henne..

Hun er 20 meter ifra butikken da helvete bryter løs, i vognen har hennes lille sønn våknet til. Han gråter og gråter og det er kun en ting her i verden som kan stoppe han akkurat nå, den lille gutten hennes er sulten så hun er nødt til å finne seg et sted hun kan amme. Hun går først til stellerommet som er plassert rett ved kjøpesenterets toaletter, som vanlig er det lang kø på disse stedene da det er flere med samme behov.

Hun trasker videre til nærmeste klesbutikk, gråten fra vognen kan høres over hele senteret og «Mari» skjønner at dette begynner å haste. Hun kaster seg inn i et av butikkens prøverom med gutten i armene, hun tar ned t-skjorten og endelig får den lille gutten maten den har ventet på i snart 20 minutter. Gråten til den lille gutten har allerede rukket og tiltrekke seg mye oppmerksomhet, det går nemlig ikke mange minuttene før en av ekspeditørene banker på og forteller dem at dette ikke er et sted man kan sitte og amme.

amming1.jpg

Igjen må hun ut på jakt etter et sted og gi barnet sitt mat, gråten er i gang for fullt igjen og hun selv begynner og føle på at det har gått alt for lang tid nå. Hun har gått ut av senteret og oppsøkt en lokal restaurant som ligger rett ved Oslo sentralbanestasjon, stedet er stapp fullt av mennesker så hun ser seg nødt til å lete videre. Litt lenger borte i gaten finner hun endelig et sted, nå har jakten vart i hele 45 minutter og selv om stedet er ganske fullt tar hun til takke med det ene bordet de hadde ledig.

Nok engang tar hun gutten opp i sine armer, bretter ned t-skjorten slik at gutten kan feste seg til brystet. Det er som om et fly skrur av motoren og som om flyalarmen endelig ble stille, det er blitt helt stille fra gutten. Den eneste lyden som kan høres er små smattelyder som er etterfulgt av søte stønn, det som virket som å være redningen skulle straks snus om til det som vi tidligere har omtalt som et mareritt. Ikke mange minuttene etter at de endelig fikk roen, kom de første kommentarene..

«Er det virkelig nødvendig å sitte her og blotte brystene, mens vi prøver og få i oss et måltid»

«Se til helvete og få vekk den jævla puppen»

«Dette er en kafe, ikke et jævla bordell hvor du skal sitte og blotte deg»

amm.jpg

Er det virkelig ingen av disse idiotene som kan se problemet med at barnet er sulten, fremfor og tenke på at damen som ammer barnet er ute etter å blotte seg og vise puppen. Mange av kommentarene jeg selv har hørt grenser til seksuell trakassering, det er ingen som bryr seg om barnet og dets behov. Her har vi nettopp hørt historien om «Mari» som i 45 minutter har lett etter et sted å kunne gi barnet sitt mat, så når dun endelig finner et sted blir hun trakassert på det groveste og nærmest jaget fra kafeen.

Det er ikke sånn at hun har satt seg der for å vise seg frem, det er ikke sånn at hun selv har veldig lyst til å sitte der med puppen ute, nei her er det kun snakk om ei jente som i et siste desperat forsøk har sett seg nødt til å sitte i offentligheten og amme. Det handler om å vise forståelse og medmenneskelighet for disse kvinnene, det er ikke sånn at livet må stoppe opp og at de må holde seg innendørs på grunn av at de er blitt foreldre.

Livet skal gå videre som normalt, riktignok med en liten tass eller ei litta tulle som trenger oppmerksomhet og omsorg. Allikevel kan de ikke sitte hjemme uten mat, drikke eller bleier på grunn av at det er fare for at barnet blir sultent på tur. Nei her må samfunnet ta seg ei litta bolle og åpne de trangsynte øynene sine for at amming er naturlig, amming er vakkert og amming er ikke minst nødvendig.

Jeg støtter amming i offentligheten, gjør du?

under

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s