Overgrepet..

overgrepet lisa.jpg

Den lille jenta ligger på rommet sitt hos bestemor og bestefar, hun kan høre skrittene som sakte men sikkert kommer opp trappen. Trappen knirker på en måte som gjør det umulig å ikke høre at noen er på vei opp, hun drar dynen forsiktig over ansiktet i frykt for hvem det kan være som kommer opp. Hun tror det kan være onkelen hennes som skal opp og sove, han har den siste tiden måttet bo hos bestemor og bestefar etter at han ble skilt fra sin kone. Skrittene nærmer seg hennes rom og hun stivner enda mer til under dynen, det tar i dørhåndtaket og hun kan se skyggen bli mer og mer tydelig inn i rommet.

Hei «Lisa», sover du? Hun kjenner igjen denne stemmen selv om hun ikke helt kan se personen enda på grunn av mørket i rommet, det er hennes onkel som er kommet inn på rommet for å si god natt. Han har aldri tidligere gjort dette når hun har sovet hos sine besteforeldre, men hun kjenner sin onkel godt så hun tenker ikke noe mer over dette. Han spør henne om hun har lyst til å leke litt før hun legger seg, som barn flest sier hun selvfølgelig ja til dette. Men hva skal vi leke da? sier «Lisa», da foreslår onkelen at de skal lege doktor og pasient, dette er nemlig favorittleken til «Lisa».

overpriper

Det hele starter på en måte som «Lisa» kjenner til, hun lytter på hjertet hans og hun måler tempen og alt virker som en idyllisk lek mellom et barn og en voksen. Plutselig syntes «Lisa» at onkel begynner og oppføre seg litt rart, han forteller henne at han har hatt problemer med tissen sin i det siste og lurer på om hun kan ta en sjekk. Før hun rekker og tenke har han tatt av seg på underkroppen, han stiller seg opp og spør om hun kan løfte på tissen hans for å se om den ser frisk ut. «Lisa» virker usikker og velger å ikke gjøre som onkelen sier, men da tar han hånden hennes rundt tissen og hun har ikke lenger noe valg.

Jeg tror nesten du må smake på den om den smaker rart, sier onkelen. «Lisa» blir veldig usikker og hun starter smått og gråte, ikke gråt lille venn for dette er helt normalt og gjøre når man er hos legen. Bare ta den forsiktig inn i munnen og smak om den smaker sjokolade som den skal, hun har ikke lyst men onkelens blikk gjør henne redd så hun tørr ikke annet enn å ta den inn i munnen. Dette skulle bli starten på «Lisa» sitt verste mareritt, ikke bare denne natten men i årene som kom, for leken er snudd til noe hun ikke er komfortabel med men dette var bare starten.

overgrep bamse.jpg

Hun har på seg favoritt nattkjolen sin der hun nå satt i sengen, en nattkjole hun alltid hadde på seg da hun sov hos besteforeldrene sine. Det var nattkjolen hun hadde fått av mamma og pappa før deres sydentur, nattkjolen med den kjente og kjære Minnie Mus på og nattkjolen hun hadde elsket helt siden hun fikk den. Men nå er han i ferd med å ta av henne nattkjolen hennes, hun starter og gråte men i stede for å nå gjøre henne trygg som i stad tar han hånden foran munnen hennes. Han sier hun må være stille så ingen hører dem, han sier bestemor er blitt syk i kveld og at hun ikke må finne på å vekke henne nå.

Hun vil ikke at bestemor skal bli mer syk så hun forsøker så godt hun kan å holde gråten inni seg, han fortsetter og kle av henne og nå er han mer brutal enn noen gang. Han tar av henne alle klærne og legger seg over henne. Frykten i øynene hennes viser at hun skjønner at noe galt er i ferd med å skje, han forteller henne at dette ikke er farlig før han presser se inn i henne. Hun kjenner en smerte hun aldri har kjent maken til, det er som om en bombe eksploderer inni henne. I 10 minutter piner hun seg igjennom smerten for å ikke vekke bestemor, endelig har han reit seg opp fra henne igjen.

overgripern.jpg

Hun ligger igjen og tenker over hva som nå har skjedd, men som 7 åring er det ikke stort man forstår av hva som er normalt og ikke. Onkelen forteller henne at dersom hun sier noe om dette til noen, kommer han til å sørge for at bestemoren hennes dør av sykdommen. Hun tørr ikke annet enn å tie, hun syntes det var vondt og ekkelt men onkelen beroliger henne med at dette er helt vanlig og ikke noe å bekymre seg litt for. Han beroliger henne med at dette vil bli bedre og bedre for hver gang de leker dette. Men «Lisa» ønsker ikke å leke denne leken igjen, for henne var dette det verste som hadde skjedd henne.

Natten etter overgrepet fikk ikke «Lisa» sove, hun lå der med smerter i underlivet og med en følelse av at hun kom til å spy når som helst. Hun var urolig og skjelven i kroppen men onkelen hadde i hvert fall forlatt rommet. Hun hadde lyst til å hyle av smerte og gråte av frykt, men i redsel for å vekke den syke bestemoren holdt hun det inni seg. Sett i ettertid skulle hun også tie om dette i årene som kom, hun har aldri før nå turt og fortelle noen om dette. Onkelen som ikke gjorde dette igjen, har allikevel satt sine spor.

hysjhysj.jpg

Arrene etter overgrepet vil aldri bli borte, tankene om hva som skjedde denne kvelden vil aldri forsvinne og følelsene hun hadde natten etter vil for alltid sette sine spor i hode på den lille «Lisa». Gjennom hele barndommen bar hun preg av dette overgrepet, hun ble innesluttet, usikker og samtidig et problembarn sett i andres øyne. Dersom hun møtte motgang møtte hun det med sinne, dersom hun møtte kjærlighet møtte hun det med en iskald skulder og dersom hun møtte situasjoner der de voksne ville spørre henne ut møtte hun det med løgn eller ved å forlate situasjonen.

I hele sin barndom og deler v sitt voksne liv har hun valgt og holde dette skjult, ingen har visst noen ting og ingen har merket stort til hennes adferds endring. Hun har forsøkt å skjule dette så godt hun kan og det er vanskelig og si at hun ikke har lyktes med det, allikevel har hun selv gått inne med en følelse av å være hjelpeløs, maktesløs og utrøstelig. Så får og avslutte vil jeg benytte et ordtak inspirert fra en av de overlevende etter Utøya : Når en mann kan skape så mye smerte, tenk hvor mye støtte vi alle sammen kan vise.

Del innlegget med dine venner for å sette fokus på et tema som få tørr og bringe frem i lyset, ofrene trenger støtte for å tørre å stå frem og nå kan vi sammen gjøre en forskjell.

under

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s