Alt var så mye bedre før..

alt var bedre før

Jeg trodde aldri jeg kom til å si dette, i årevis har jeg ertet besteforeldre generasjonen for setningen «Alt var så mye bedre før». Men først nå når jeg kan se tilbake på min barndom, begynner jeg å tenke at det kanskje var noe i dette alle besteforeldre sa. For den siste tiden har jeg vært vitne til at barna her i huset har gått ut i ferie, det har gjort at jeg har tenkt litt tilbake på min barndom og nå tror jeg faktisk på at alt var mye bedre før.

For når skoleklokkene ringte for siste gang før sommeren på 90 tallet var gleden like stor som den er hos barn i dag, allikevel ser sommeren helt annerledes ut når det kommer til aktiviteter. Før møtte vi hverandre, vi syklet til venner og vi holdt oss utendørs så lenge været tillot det. Den dag i dag snakkes det sammen over sosiale medier, barn blir kjørt hit og dit og det å være ute i solen er ikke et alternativ. Jeg sier ikke at det er slik for alle, men det at barn er mindre ute med hverandre er ingen hemmelighet.

pog.jpg

Før var barn ute rett etter frokost og de kom innom hjemme kun når det var et nytt måltid, den dag i dag møtes venner for å sette seg på rommet for å «joine» hverandre i et eller annet spill på nettbrettet. Leker som gjemsel, sisten og boksen går er blitt et ukjent begrep blant dagens unge, du ser sjeldnere  og sjeldnere barn luske rundt hver en busk for å løpe og fri boksen. Den dag i dag løper man rundt med et gevær i hånden for å «Kille» flest mulig på CounterStrike.

Vi flippet pogs i håp om å vinne den kuleste fargen eller den kuleste figuren, vi byttet pokemon kort og forsøkte å lure de yngste barna i gata til å gi fra seg glinse kortene som vi hadde ønsket oss og vi levde på den tiden da trappetroll kunne holde oss i aktivitet i flere timer av gangen. Vi løp i sprederen kliss nakne, litt fordi det var varmt men mest for å se den søteste jenta i gata naken. Ja leken var mye bedre før enn hva den er i dag, men barn i dagens samfunn kjenner nok på samme gleden via sine duppeditter.

datadyr.jpg

Vi var barn på den tiden da krone isen kun kostet 10 kroner, vi var barn da Kræsj Pink isen ga oss dobbel glede med både is og tyggis i et og vi var barn da antall gir på sykkelen ga deg status i vennegjengen. Hadde man 21 gir, ja da var man rett og slett helt rå. Da var det ingen som kunne toppe deg,  eller kanskje om man hadde festet en papp bit på dekket slik at den laget motorsykkellyd når man syklet. Jeg mener rett og slett at dagens ungdom går glipp av så mye moro, som jeg som barn fikk oppleve.

Vi var inne også på 90 tallet men det var kun om regnet høljet ned, vi ville nok gjerne være ute men når foreldre ropte oss inn kunne vi ikke annet enn å lytte. Regner det i dag har man Netflix, TV2 Sumo, HBO, Viaplay ellerYoutube man kan se på, da vi var unge hadde man ikke disse mulighetene men vi klarte oss likevel. Det var bare å dra frem en av favoritt filmene fra VHS hyllen, jeg tror løvenes konge og kaptein sabeltann ble sett minst 100 ganger og det var like gøy hver eneste gang.

Jeg tror dagens barn har det like gøy og like morsomt som vi hadde det da vi var barn, men jeg tror ikke at minnene blir like sterke fra barndommen som det den er for min generasjon. Kanskje er jeg siste generasjon som kan si at alt var så mye bedre før, kanskje er det jeg som skal bli ertet av barnebarn i tiden som kommer.

under

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s