Hva vet vel du?

flower

Jeg hater dere som «Naver» dere er noen idioter som tror det er greit å sitte hjemme å heve trygd uten at dere er syke, dere utnytter samfunnet på det groveste og lever av mine skattepenger. Dere må seriøst gå i dere selv å bidra i et godt fungerende samfunn, ikke sitte hjemme og nyte godene av arbeidet vi har gjort for dere. Dette er holdningene psykisk syke møter hver eneste dag, men hva faen vet vel du?

For jeg startet arbeidslivet som en lykkelig 16 åring, jeg jobbet dag og natt for å få endene til å møtes. Jeg jobbet ikke fordi jeg følte det var min plikt i samfunnet, jeg jobbet fordi jeg selv trengte penger og jeg ønsket å ha et arbeid å ta meg til. Den dag i dag har jeg bidratt i det såkalte perfekte samfunnet i 12 år, men det er det ene året hvor jeg virkelig slet psykisk jeg dømmes for, så hvor er fornuften og hvor er medmenneskeligheten?

benken

Det er veldig mange mennesker der ute som sliter med usynlige sykdommer, jeg har selv vært en av disse. Mesteparten av mitt liv har jeg vært blant de friske og jeg vet hvor lett det er å dømme mennesker som er nødt til å benytte seg av NAV sine tjenester, men jeg har også sittet på den andre siden av gjerdet og vet hvor mye jeg egentlig ønsket å jobbe fremfor den hverdagen jeg levde. For noen mennesker er det umulig å komme seg i jobb, dette burde vært mer akseptert enn hva det er i dag.

For begrepet «nave» har blitt et ord de fleste i vårt samfunn har kjennskap til, ordet blir i all hovedsak brukt i negativt ord lag og dette vil nok ikke endre seg med det første. Det kan være lett og dømme en ung person som hver dag kjemper en hard kamp, men på utsiden ser personen helt frisk ut mer en frisk ut til å kunne ha en jobb. Men hva vet du egentlig om dette late jævelen som dere kaller det?

vann

Klarer man å nyte park tilværelsen eller det å gå på et kjøpesenter er man frisk nok til å jobbe hører jeg mange ofte si, men da vil jeg bare informere om at dette er en av de oppgavene psykologer rundt omkring i landet gir de usynlig syke. For selv om personen spaserer turer i parken eller går på kjøpesenter betyr det ikke at personen er der av egen fri vilje og definitivt ikke et sikkert tegn på at personen har det bra.

Jeg har selv vært en del av dette prosjektet, jeg var en av dem som slet med angst for å forlate hjemme mitt, for meg var en av disse oppgavene og komme meg ut blant folk, gå turer eller oppsøke kjøpesenteret for å vise meg selv at disse situasjonene ikke var farlige og for å vise meg selv at det gikk fint å gjennomføre det jeg gruet meg som mest til. Jeg så nok frisk ut der jeg gikk, men inni meg var det et helvete..

stein

Jeg så alltid etter nærmeste toalett, nærmeste prøverom eller nærmeste busk, grunnen til dette var at jeg visste at anfallene ville komme å ta meg mens jeg gjorde disse oppgavene. Jeg så på det som en trygghet å kunne gå inn på et toalett, samle meg og være litt for meg selv. Jeg kaldsvettet og var livredd for hva som skulle møte meg rundt neste hjørnet. Jeg gikk raskere og raskere for å komme meg nærmere mitt eget hjem igjen.

Ja jeg så nok frisk ut der jeg gikk, men fy faen for et kamp jeg kjempet for å komme meg igjennom dette helvete. Men som om ikke det var nok måtte jeg i tillegg forklare venner eller mannen i gaten om hvorfor jeg ikke jobbet. Svarene mine ble mottatt men man kunne se det på lang vei at de ikke ble akseptert og jeg bebreider ingen for det, for jeg var helt lik selv da jeg var frisk og jeg så på alle som late idioter som tok skattepengene mine.

hhh

Dette er holdninger jeg ikke lenger vil være bekjent av, det er ikke mulig og forestille seg hvordan et psykisk sykt menneske har det uten å ha vært der selv. Det er nok mye å be om at alle nå skal forstå hva jeg mener, men jeg håper du som leser dette tenker deg om en ekstra gang før du kaller folk late neste gang. Kanskje er dette en person som har møtt veggen, en som har mistet en nær og kjær slektning eller rett og slett bare har gått på en smell.

Ikke døm personer du ikke kjenner, vis dem omsorg og støtte i en tøff periode. Depresjoner og angst er tabu belagte sykdommer til tross for at det er blant de mest utbredte sykdommene her i landet, kanskje er din beste venn, din mor eller din kjæreste en av disse som ikke tørr å være åpen om dette. Husk en dag kan du sitte i samme situasjon der du har nok å bekymre deg for, en situasjon der det siste du trenger å høre er at du er lat og snylter på samfunnet.

Tenk deg om neste gang du anklager en usynlig syk person for å være lat, jeg kan hvertfall love deg at om du selv en dag sitter i denne situasjonen skal je være en støtte og ikke en som anklager deg for å være lat.

under

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s